Evde Sağlık Hizmetleri

Evde Sağlık Hizmeti Nedir?

Evde sağlık hizmeti, teşhis ve tedavi sonrası bakım sürecinde, kronik bir hastalığın takibinde ya da herhangi bir sağlık problemi olmaksızın koruyucu sağlık hizmetlerinin verilmesi sürecinde ihtiyaç sahiplerine kendi ortamlarında sağlık bakımı hizmetinin sunulması demektir. Evde bakım hizmeti ile günlük yaşam standartlarını değiştirmeden en doğru hizmeti vatandaşla buluşturabilmektir. Bu hizmet ayrıca; evde kalmayı tercih eden ve tedavisi, bakımı devam eden; ancak yakın aile çevresi ve arkadaşları tarafından bakımı gerçekleştirilemeyenler için gereklidir.

Evde Sağlık Hizmeti İçin 4 Birim Kurulacak

  1. İlde, Türkiye Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyesinde bir koordinasyon merkezi kurulacaktır. Bu merkez, Toplum Sağlığı Hizmetleri Şube Müdürlüğüne bağlı olarak oluşturulacaktır.
  2. Yine ilde “evde sağlık hizmetleri komisyonu” oluşturulacaktır. Bu komisyon, halk sağlığı müdür yardımcısının başkanlığında; müdürlükten toplum sağlığı hizmetleri şube müdürü, aile hekimliği uygulama şube müdürü ve koordinasyon merkezi sorumlu hekimi; il sağlık müdürlüğünden kamu ve özel hastaneler şube müdürü, acil sağlık hizmetleri şube müdürü ve hasta hakları il koordinatörü; kamu hastaneleri birliğinden, genel sekreter/koordinatör genel sekreter tarafından görevlendirilen evde sağlık hizmetinden sorumlu bir yönetici ve bir hastane birimi sorumlu hekiminin katılımıyla oluşacak.
  3. Yine ilde, Evde sağlık ve sosyal hizmetleri değerlendirme komisyonu oluşturulacak. Bu komisyon, Evde sağlık hizmetinin etkinliğinin artırılması amacıyla ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından sunulan sosyal bakım ve destek hizmetlerinin entegrasyonunun sağlanacağı hizmet modelinin koordinasyonunu gerçekleştirecek.
  4. Merkez koordinasyon komisyonu: Evde sağlıkevde bakım ve destek hizmetlerinin Ülke düzeyinde koordinasyonunu ve hizmet sunumu sırasında ortaya çıkabilecek sorunların ilk elden çözümünü gerçekleştirmek üzere Bakanlık bünyesinde oluşturulacak.

Evde Sağlık Hizmeti Yürütmek İçin 3 Tip Birim Kurulacak

T Tipi Evde Sağlık Hizmet Birimleri: Toplum Sağlığı Merkezlerine bağlı olarak kurulan birimlerdir. Evde sağlık hizmetini öncelikli olarak sunmakla görevlidir. Ekip, evde sağlık hizmeti konusunda eğitilmiş hekim, yaşlı bakım teknikeri/evde hasta bakım teknikeri ve yardımcı sağlık personeli olmak üzere üç kişiden oluşturulur. Yaşlı bakım teknikeri/evde hasta bakım teknikeri olmadığı hallerde bir yardımcı sağlık personeli ekibe dahil edilir.

H Tipi Evde Sağlık Hizmet Birimleri: Hastanelere bağlıdır. Öncelikli olarak uzman hekim konsültasyonu, fizyoterapi gibi T tipi birimler tarafından verilmesi mümkün olmayan hizmetlerin sunumuyla mükelleftir. Koordinasyon Merkezinin planlaması doğrultusunda T tipi birimleri destekler. Ekip, evde sağlık hizmeti konusunda eğitilmiş hekim/uzman hekim, yaşlı bakım teknikeri/evde hasta bakım teknikeri ve yardımcı sağlık personeli olmak üzere üç kişiden oluşturulur. 
D Tipi Evde Sağlık Hizmet Birimleri: Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna bağlı Ağız Diş Sağlığı Merkezleri bünyesinde kurulan birimlerdir. Ekipte bir diş hekimi ile birlikte bir ağız ve diş sağlığı teknikeri ya da diş protez teknikeri bulunur.

Personellerin Görevlendirilmesi ve Görevleri

  • Sorumlu tabip, diş tabibi ve diğer personel, müdür/genel sekreter tarafından görevlendirilir.
  • Ekipte görevlendirilen personele, zorunlu haller dışında başka görev verilmez.
  • Ekipte yer alan sağlık personeli, sürücü olarak da yetkilendirilebilir.
  • Birim ya da birimlerin kayıt ve arşiv işlemleri ile iletişim ve haberleşme işlemlerini gerçekleştirmek üzere bir tıbbi sekreter ya da uygun nitelikte bir personel görevlendirilebilir.
  • Evde sağlık hizmetlerinde görevli personel, hizmet sunumu sırasında, standartları kurum tarafından belirlenecek özel kıyafet giyer.

Evde Sağlık Hizmetine Nasıl Başvuru Yapılır?

Hasta ya da hasta yakını ya da diğer kişi ve kurumlar tarafından 444 3 833 numaralı telefon hattını arayarak ya da “Evde Sağlık Hizmeti Başvuru Formu” doldurularak veya TSM/AHB’ler aracılığıyla evde sağlık hizmeti başvurusu yapılabilinecek.

Hastanelerden taburcu olacak olup evde bakım hizmeti ihtiyacı duyan vatandaşlar müdavi hekim tarafından koordinasyon merkezine bildirilir. Koordinasyon merkezi, yapacağı ön değerlendirme neticesinde hastanın durumunu dikkate alarak uygun gördüğü birimi ya da aile hekimini evde sağlık hizmeti için görevlendirir.

Bu yazımızda evde sağlık hizmeti nedir, evde sağlık hizmeti başvuru formu, evde sağlık hizmeti başvuru şartları, evde bakım hizmeti başvurusu gibi merak ettiğiniz konulara yer vermeye çalıştık. Evde sağlık hizmeti hakkında soru sorun veya görüşlerinizi yorum bölümünden dile getirebilirsiniz.